Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

Mit o njemačkom kao teškom jeziku vjerovatno je star kao i sam jezik. U beskonačnom moru njemačkih pravila zalutao je i Mark Twain kojeg su strahote njemačkog jezika podstakle  na vrlo duhovite zaključke o teškoćama savladavanja njemačkog jezika. Pitanje koje ga je najviše mučilo jeste, zašto je Nijemcima ružna repa ženskog roda, a lijepa djevojka srednjeg roda. Slučaj Marka Twaina najbolje pokazuje kako bi nas prepreke u učenju njemačkog jezika trebale motivisati na dublje proučavanje prirode jezika te nikako na odustajanje. U nastavku donosimo korisne savjete naših profesorica njemačkog jezika za hvatanje u koštac s njemačkim jezikom.

Zorica Vuković

Gledati filmove i serije na njemačkom. Oni čak  ne moraju ni biti njemačke produkcije, jer Nijemci vole sve da sinhronizuju tako da dok gledate omiljenu seriju ili film ujedno i slušate jezik. Mada u originalnim njemačkim filmovima/serijama ćete čuti neke autentične izraze, a i govor je brži.

Čitanje knjiga/novina/internet članaka sa njemačkog govornog područja. Dok čitate nešto , možete jedan pasus da prepišete, te pokušate da ga prevedete i izvučete nepoznate riječi zapisujući ih posebno u svesku ili mali rječnik.

Ovo možete da radite i dok gledate npr. film ili slušate pjesmu: Čujete jedan izraz, rečenicu koja vam je manje poznata, zapišete je, te provjerite prvo da li ste je dobro zapisali, te saznate šta znači.

Jedan univerzalni savjet koji je povezan i sa prethodna dva: čitanje na glas. Kada nešto na glas čitate, osim što lakše upamtite, uvježbavate i izgovor.

Darija Prgonjić

Ne postoje uputstva jednaka za sve zato što smo svi individualni i trebamo naći svoj način učenja koji nam najbolje odgovara. Ljudi koji imaju dobar sluh i muzički dar, bolje upijaju riječi kroz slušanje, tako da treba što više da se izlože njemačkim medijima. Neka nađu za sebe seriju ili njemačku muziku koju bi pratili, obavezno sa titlovima na maternjem jeziku, a kasnije sa titlovima na njemačkom da definišu ono što su čuli. Matematičari i logičari, bolje da krenu od gramatike i kroz učenje gramatičkih pravila polako vježbaju pravilan govor. Potrebno je mnogo čitanja.

Ono što je svima zajedničko, veliku pažnju treba dati imenicama i njihovim rodovima kao i participima u njemačkom jer je to kamen spoticanja za dalje učenje ako se ne savlada.

Od izuzetne važnosti je savladati osnove u njemačkom jer su one najteže, a kada se savladaju učenje ide mnogo lakše.

Ljiljana Stojančić

Da biste naučili neki jezik morate učiti i pravila. I to jedno po jedno, od jednostavnijih prema komplikovanijima.

Slušanje jezika je nesvjesno učenje. Na ovaj način učiti ćete mnogo, s malo truda. Bilo gdje da ste potrudite se da ste okruženi njemačkim jezikom. Samo slušanje i prepoznavanje njemačkog jezika znači puno za vaše učenje. Što više njemačkog slušate to ćete brže učiti.

Za početak prebacite mobilni, kompjuter i sve aplikacija na njemačke postavke. Po slikama ćete prepoznavati i znati koje su aplikacije i postavke, a s vremenom ćete naučiti i riječi koje se  vežu uz njih.  

Odrecite se omiljenih serija i emisija i prebacite se na njemačke programe. Za početak vam neće biti lako, ali kada steknete naviku gledanja vrlo brzo ćete se zainteresovati. Nema veze što ne razumijete ništa. Vaš mozak će postepeno početi povezivati riječi sa slikom i primijetiti ćete kako sve više toga razumijete i kako bolje možete pratiti radnju. Crtići su odlični za učenje jezika jer imaju poprilično jednostavan vokabular koji je razumljiv i djeci.

Napišite nešto svaki dan, šoping listu, mail, bilješke...korištenjem gramatike u praksi poboljšaćete svoje vještine. Najvažnije je posvetiti se svakodnevnom učenju i ostati optimističan prilikom učenja . Uvijek će biti situacija u kojima ćemo osjećati da nema napretka uprkos velikom trudu i volji. Pojavom takvih problema trebamo i dalje ostati uporni jer je učenje cjeloživotni proces koji traje i traje.

Ako se odlučite na jezičku avanturu učenja njemačkog jezika u Fondaciji Zajednički put, sigurni smo da ćete ga brzo savladati uz pomoć naših profesorica.