Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

Međunarodni dan mladih se obilježava od 2000. godine odlukom generalne skupštine UN. Bitno je skrenuti pažnju na probleme mladih širom svijeta, ali i ukazati koliko je važno dati priliku mladima da doprinesu promjenama u svom društvu.

Tema Dana mladih u 2020. godini je njihovo angažovanje na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou u radu nacionalnih i međunarodnih institucija i veća prisutnost i jačanje uloge mladih u zvaničnoj politici: u društvenim strategijama, formulaciji zakona i njihovoj primeni.

Fondacija "Zajednički put" svojim djelovanjem od samog osnivanja 2012. godine veliku pažnju u svom radu posvećuje upravo mladima.

Brojni su projekti na temu društvene odgovornosti mladih, volonterizma, samozapošljavanja itd. koji su rađeni u Fondaciji "Zajednički put". Kroz Školu stranih jezika i Školu liderstva je prošlo stotine mladih. Kroz svakodnevnu komunikaciju sa njima, svjesni smo problema i poteškoća sa kojima se susreću.

Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih, Fondacija "Zajednički put" je organizovala online radionicu na kojoj je tema razgovora bila položaj mladih u društvu u vrijeme situacije prouzrokovane virusom COVID-19.

Učesnici radionice su bili bivši učesnici nekih od projekata. U toku radionice učesnici su razmijenjivali svoje poteškoće u bavljenjnu svakodnevnim aktivnostima, koliko im je COVID-19 promjenio živote i na koji način mladi jedni drugima mogu biti podrška u ovakvim vanrednim situacijama.

Jasno je i da su društvene mreže i online platforme zauzele bitno mjesto u životima mladih, njihovom komuniciranju, učenju i radu, te smo razgovarali o tome na koji način izvući maksimum iz njih. Svakako da su korisne za određeni vid edukacija, ali je mladima u edukaciji potrebna i praksa koju većim dijelom nije moguće realizovati online.

Došli smo do zajedničkog zaključka da je većina mladih svjsna odgovornosti i potrebe da zaštiti sebe i druge, ali isto tako imaju potrebe za druženjem, putovanjima, koncertima...

Fondacija "Zajednički put" će kroz svoje naredne projekte nastaviti da se bavi problematikom mladih, a poseban akcenat će biti stavljen upravo na edukativne aktivnosti koje mogu da se izvode preko online platformi.

Večaras od 19 časova na malom gradskom trgu će biti održana manifestacija posvećena Međunarodnom danu mladih na kojoj će i Fondacija "Zajednički put" predstaviti svoj rad. Organizator manifestacije je Omladinski savjet Prijedor.