Kao što je do sada nekoliko puta najavljivano, sa zadovoljstvom možemo reći da sutra, 03.11.2014. godine u Banja Luci počinje seminar, odnosno, edukacija stručnog osoblja sa područja Republike Srpske koji rade sa autističnim licima, kao i članova omladinskih organizacija koji volontiraju u radu  sa osobama sa autizmom. Seminar će trajati 5 dana, od 03. - 07.11.2014. godine  a njegova suština jeste međunarodna certifikacija domaćih doktora.

U cilju uspostavljanja sistemskog rješenja za adekvatno liječenje osoba oboljelih od autizma u Republici Srpskoj, u prethodnom periodu se radilo na pripremi i organizaciji prvog stručnog seminara na temu "Tretman za ranu kliničku intervenciju autizma". Gospođa Semira Hoffmann, vlasnica klinike za ranu intervenciju i tretiranje autizma u američkoj državi Florida, uz saradnju i podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske će obezbijediti stručni kadar koji će obučiti 16 vrhunskih medicinskih stručnjaka (psihologa, psihijatara i socijalnih radnika) na području Republike Srpske, kao i donaciju u vidu 10 laptopa i 2 software-ska rješenja namjenjena ranom identifikovanju oboljenja, liječenju i praćenju napretka pacijenata sa autizmom. Navedeni softver funkcioniše tako da se u odgovarajuću opremu unesu svi podaci o autističnoj osobi, a on izbaci plan, način i postupak rada za svakog korisnika ponaosob. Bez obzira na to koliko slični slučajevi bili, ne postoji nijedan uniforman plan nego je za svakog autistu program rada jedinstven. Svi podaci se ponovo unose svaka tri mjeseca i tako se prati i napredak.

Na ovaj način biće uspostavljena i direktna veza između stručnjaka u Republici Srpskoj i stručnjaka u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi imali mogućnost kontinuiranog usavršavanja i usvajanja najnovijih rješenja u liječenju osoba oboljelih od autizma.

Dnevni red