Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

Nataši Vrebac, teško bolesnoj šesnaestogodišnjakinji iz Kozarske Dubice, prema ljekarskim analizama, ostalo je još samo nekoliko godina života ako joj hitno ne bude urađena transplantacija jetre.

“Kćerka je rođena s anomalijom jetre i žučnih puteva, zbog čega je pola života provela na bolničkom liječenju. Ima cirozu jetre i stalne upale žučne kese, što mora sanirati lijekovima koji koštaju i po nekoliko desetina hiljada evra. Nedavno smo bile na novim ispitivanjima u klinici u Padovi, gdje treba da bude obavljena transplantacija. Ljekari ističu da joj je ostalo godinu-dvije života... Strah nas je”,  počela je priču majka, Violeta Vrebac.

Naime, operacija presađivanja jetre u italijanskoj bolnici košta između 150.000 i 200.000 evra, a Vrepci imaju samo trećinu pomenutog iznosa. U ranijim akcijama uspjelo se prikupiti oko 100.000 KM.

 “To je obezbijeđeno protekle tri godine zahvaljujući humanitarnim akcijama i pomoći dobrih ljudi i institucija. Najgore je to što je kćerka u međuvremenu oboljela od hipertenzije pluća, a ima problem i s aritmijom srca, zbog čega operaciju trenutno nije moguće uraditi čak i da imamo sav potrebni novac. Zapravo, može se desiti da će joj biti potrebna i transplantacija pluća, pa više ne znamo šta ćemo.”, otkriva Violeta.

Ona kaže da je za svaki odlazak u Padovu potreban novac za prevodioca, kontrole, smještaj...

“Stanje je takvo da neće ni da vas pregledaju ako im novac prethodno nije legao na račun. Dakle, surovo je to što se možete liječiti samo ako imate novca, a mi ga nemamo, pogotovo nakon smrti mog supruga Marinka, a Natašinog oca, koji je umro prije pet godina. Zaposlena sam na određeno vrijeme, još vraćam kredit koji smo podigli za gradnju kuće, a ostalo čuvam za kćerkine lijekove i odlaske na kontrole pluća i jetre u Univerzitetski klinički centar RS (UKC RS) u Banjaluci”, navodi ova samohrana majka.

Naša sagovornica podsjeća da je Nataša operisana dva puta, a zdravlje joj se u velikoj mjeri pogoršalo početkom 2013. godine.

“ Zbog izostajanja sa časova školu jedva završava. Sada uči za poslovno-pravnog tehničara i ja teško podnosim ovaj haos dug 16 godina, u kojem malo pokleknemo pa se dignemo. Kod nas je stalni stres. Suze, nervoza, ništa normalno...  Kćerka to neće da prizna, ali znam da joj je teško. Pri tome, jedino mi je dijete i teško je živjeti sa saznanjem da bi mogla da me napusti. Ali moramo naprijed. Moramo da imamo nadu!”,  ističe Violeta.

Još napominje da joj teško pada i to što je Nataša često "žuta" i ima plava usta.

“I što joj srce preskače, što teško diše zbog plućne hipertenzije, kada joj se preko kože luče žučne soli... Ona ne može da se hrani kao sva ostala djeca. Ne može da jede ništa masno, papreno, kiselo, da pije gazirano... Svaki veći fizički napor je za nju opasnost, kao i boravak u zagušljivom prostoru. Zato je moja želja da ima koliko toliko normalnu mladost, bez bolesti i briga”, nada se Violeta.

Za to vrijeme, i Nataša Vrebac ima samo jednu želju.

“Da ozdravim!”, kaže ova djevojka.

Akcija prikupljanja novca za Natašu se nastavlja, ove godine je dobila još jednog saborca, gospođu Semiru Hoffmann, osnivača I najznačajnijeg donator Fondacije “Zajednički put”.

“Posredstvom poznanika od moje majke, koji je u srodstvu sa Natašom Vrebac, upoznala sam se sa njenom pričom. Nisam razmišljala, vrijeme je ogroman faktor, odmah sam reagovala sa donacijom novčanih sredstava i sa uključenjem u akciju za pomoć ovoj djevojčici. Odmah sam reagovala kod kolega u medijima da objave priču i uključila sam moju Fondaciju “Zajednički put” u svu priču. Apelujem na sve ljude koji mogu da podrže ovu akciju, koliko su u mogućnosti, jer je u pitanju jedan mladi život koji ne smije da se dovede u pitanje zbog nedostatka novca.”, rekla je Semira Hoffmann, osnivač I najznačajniji donator Fondacije “Zajednički put”.

Ko želi da pomogne u skupljanju sredstava za njeno liječenje, to može učiniti uplatom novca na žiro račun 567-301-50073510-02 kod Sberbank AD Banjaluka na ime Violeta Vrebac, kao i na žiro račun 551-490-25255970-78 kod UniCredit Bank Banjaluka, te devizni račun: S.W.I.F.T. code: SABRBA2B, Violeta (Mirko) Vrebac, Ustanička bb BA395673015413484667. Kontakt telefon Natašine majke Violete je +387/65-490-499.